måndag 25 juli 2022

Farlig vänskap

Farlig vänskap är den andra delen i serien Woodwalkers, skriven av Katja Brandis. Den första delen i serien heter Carags verwandlung.

Farlig vänskap handlar om ett gäng tonåringar som kan förvandla sig till djur. Det är det som kallas för woodwalker. I boken får vi följa puman Carag. Carag är 13 år gammal och ska precis börja på den något mystiska internatskolan Clearwater high. Skolan är till enbart för så kallade woodwalkers. Med höga förväntningar ger Carag och hans kompisar Brandon och Holly sig ut på sin första fältexkursion. Men hans gamla mentor, den onda Andrew Milling, vill hämnas. Plötsligt finns det tecken på att spioner springer runt på skolan.

Jag tyckte att boken var både rolig sorglig. Jag kan definitivt rekommendera boken till andra ungdomar som är sugna på fantasy. Jag kommer garanterat läsa vidare i den här serien.


//Felicia

Titel: Farlig vänskap
Författare: Katja Brandis
Förlag: Tukan förlag
Utgivningsår: 2019
Läsålder: 9-12 år


måndag 11 juli 2022

Nikkis dagbok #6 : Berättelser om en (inte så lycklig) hjärtekrossare

Nikkis dagbok #6 : Berättelser om en (inte så lycklig) hjärtekrossare är den sjätte boken i serien om Nikki. Jag har läst alla böcker fram till denna. Tidigare har jag recenserat första boken i serien som heter Nikkis dagbok #1 Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv.

Nikki är kär i Brandon och det är snart disco, men plötsligt börjar Nikki få elaka meddelanden från Brandon, därför börjar Nikki tro att Brandon är en dålig vän. Men plötsligt vill Brandon gå på disco med Nikki. Nikki har en tokig liten syster på 6 år och en dag klipper hon av Nikkis hår. Hon har även två föräldrar som enligt Nikki själv, är väldigt pinsamma och jobbiga att ha att göra med.

Jag tyckte att boken var rolig och lagom svår att läsa. Boken innehåller många bilder på de cirka 340 sidor som den består av. Jag kan varmt rekommendera denna boken och serien till andra barn. Innan man läser denna boken bör man läsa de tidigare delarna i serien "Nikkis dagbok".  


//Felicia

Titel: Nikkis dagbok #6 : Berättelser om en (inte så lycklig) hjärtekrossare
Författare: Rachel Renée Russel
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016
Läsålder: 9-15 år



söndag 26 juni 2022

Den gåtfulla ön

Den gåtfulla ön är den tredje boken jag läser av författaren Ann-Charlotte Persson. De två tidigare böckerna jag läst är "Den gåtfulla fyren" och "Hospitalets hemlighet". Detta är den fristående uppföljaren på den förstnämnda av ovan nämnda titlar. 

Sam och Ester ska snart åka ut till Stora Karlsö för att fira jul, men det finns ett orosmoln. Esters morfar Gerard svarar inte i telefonen när någon ringer till honom. En storm blåser upp samtidigt som båten lämnar Klintehamn på Gotland för att ta Sam och Ester ut till Stora Karlsö. Väl ute på Stora Karlsö går det inte att hitta morfar Gerard någonstans. Var håller han hus? Bara öns tillsynsmän och Gerard får vistas på ön under vintern, men i hamnen syns skoavtryck från fler personer...

Jag tyckte att boken var spännande. Jag har inte varit jätteförtjust i författarens tidigare utgivna barnböcker, men denna var bättre. Boken är lättläst och det går rätt snabbt att ta sig igenom den.


//Felix

Titel: Den gåtfulla ön
Författare: Ann-Charlotte Persson
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2021
Läsålder: 9-12 år


 

 

lördag 25 juni 2022

Skyddsrum nr 2

Skyddsrum nr 2 är inte den första boken jag läser av de två kända barnboksförfattarna Dan Höjer och Lotta Höjer, men det var ett rätt bra tag sedan jag senast läste något av dem. Detta är en fristående bok även om titeln kan antyda något annat.

Agnes bor i ett gammalt lägenhetshus som till ytan ser ut som vilket gammalt lägenhetshus som helst, men något vanligt lägenhetshus är det sannerligen inte. En dag börjar det lukta fruktansvärt illa i Agnes lägenhet och från kranen kommer inte dricksvatten, utan en svart äcklig vätska. Tjocka rötter börjar växa från väggar, golv och tak, grannarna beter sig underligt och ingen verkar första vad som håller på att hända förutom de båda kompisarna Agnes och Miranda som bestämmer sig för att gå till botten med- och lösa mysteriet.

Jag tyckte boken var rätt spännande. Man kastas rätt omgående in i handlingen. Boken är lättläst med rätt lite text vardera på de cirka 120 sidor boken innehåller. Den går snabbt att plöja igenom om man rycks med i handlingen och vill följa Agnes och Mirandas äventyr. Själv tog jag mig igenom den på lite drygt en timme.


//Felix

Titel: Skyddsrum nr 2
Författare: Dan Höjer & Lotta Höjer
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2022
Läsålder: 9-12 år


fredag 24 juni 2022

Korthuset

Korthuset av Jonas Eriksson är en biografi om han själv, fotbollsdomaren som dömde massor av matcher världen över. Korthuset är Jonas första utgivna bok.

Jonas Eriksson var under flera år en av världens högst rankade fotbollsdomare. Vägen dit var lång och i boken får man följa Jonas från de allra första juniormatcherna då han höll i visselpipan. Jonas berättar även om spelet bakom kulisserna, kickarna som fick han att fortsätta samt de enorma krav som ställs på elitdomare. Jonas berättar öppet att domarorganen inom UEFA och FIFA präglas av korruption och vilka fördelar som ges till de domare som har en relation med styrande personer inom de två tidigare nämnda organisationerna.

En väldigt intressant bok! Jag har tidigare läst en del biografier av fotbollsspelare, men det skrivs inte alls lika mycket böcker om domarna. En väldigt väl skriven bok som jag varmt kan rekommendera till alla fotbollsintresserade där ute!


//Felix

Titel: Korthuset
Författare: Jonas Eriksson & Anders Cedhamre
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2021
Läsålder: 12+

 

måndag 14 juni 2021

Drömmarnas skepp

Drömmarnas skepp är den första boken som jag läser av författaren Johanna Wilson. 

Jossan är uppvuxen på en husbåt. Hennes pappa jobbade på statens maritima museum på Skeppsholmen, Stockholm. Jossans pappa är numera död och deras kajplats där husbåten Vivan ligger, ägs av museet. Detta gör att Jossan och hennes mamma riskerar att stå utan hem.
Jossan och hennes pappa delade ett intresse. Ett intresse för örlogsskeppet Vasa. Efter pappans död nystas en historia skriven av hennes pappa, upp. Detta är en historia som kommer ha stor betydelse för Jossan idag. Kan denna berättelse hjälpa Jossan att rädda husbåten Vivan.
I boken får vi följa nutidens Jossan och dåtidens Josefina. Josefina lever på 1600-talet samtidigt som Vasaskeppet byggs. Deras två historier flätas samman i boken på ett mycket bra sätt.

Gillade den här boken. Roligt att boken är baserad på en verklig händelse, även om den verkliga historien ibland har fått stå undan för författarens fantasi. Jag kan varmt rekommendera denna boken. 


//Felix

Titel: Drömmarnas skepp
Författare: Johanna Wilson
Förlag: Rabèn & Sjögren
Utgivningsår: 2020
Läsålder: 12-15 år

söndag 11 april 2021

Spetälskesjukhuset

Nu var det ett tag sedan det senast hände något här på bloggen! Brist på tid och mycket annat har gjort att bloggen kommit lite i skym undan. Men nu är en ny bokrecension här! Denna gång handlar det om Camilla Lagerqvists Spetälskesjukhuset.

Elly har sommarlov. Hon är hos sin farmor i Järvsö, Hälsingland. I närheten av där de bor ligger Järvsös gamla spetälskesjukhus. Elly kan såklart inte låta bli att fascineras av platsen och dess historia. 
Nuförtiden är det gamla spetälskesjukhuset ett vårdhem för psykiskt sjuka män, men då alla patienter och all personal är iväg på en resa, står huset tomt. Elly är så pass nyfiken att hon inte kan låta bli att känna på dörren- den är öppen. Inne i byggnaden väntar en flicka på henne. Hon heter Saga och är lika gammal som Elly, men det är något som inte stämmer med Saga. Hon säger att alla som bor där försvunnit och att de har spetälska precis som hon själv...

En bra bok som man lätt kunde sluka. Tycker att det saknas viss bakgrundsfakta i boken då man slungas rätt in i berättelsen, men bortsett från det är det en väldigt bra bok som jag kan rekommendera.


//Felix

Titel: Spetälskesjukhuset
Författare: Camilla Lagerqvist
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2017
Läsålder: 9-12 år