lördag 8 augusti 2020

Expedition Rädda Revet

Expedition Rädda Revet är den första boken jag läser av författaren Christina Wahldèn. Christina har tidigare skrivit många olika böcker för både barn och vuxna men trots det var hon fortfarande ett okänt namn för mig. Denna boken var en av tre böcker som inhandlades på Akademibokhandeln under hemestern.

Expedition rädda revet (inbunden)
Alice har fått följa med sin mamma till den lilla ön Lady Elliot Island som ligger i södra delen av Stora Barriärrevet. Alices mamma som är marinbiolog jobbar med att studera och märka sköldpaddor ute på revet. För Alice är det en stor dröm som går i uppfyllelse och först ser Alice bara Paradiset. Medans Alices mamma jobbar njuter Alice av livet på ön. Hon går på olika upptäcksfäder, lär sig snorkla och tittar på alla djuren som lever där. Det är allt från små noddytärnor till stora mantor. Det är först när Alice tar en närmare titt på ön som hon märker av klimatförändringarna. Temperaturen stiger och alla djuren som lever på och utanför ön drabbas hårt. Ju mer Alice får veta om det desto mer frågor dyker upp i huvudet på henne: Är det till exempel rätt att flyga till andra sidan jordklotet bara för att studera sköldpaddor? Och vem är den mystiska tjejen som bara barn sägs kunna se?

En, enligt mig, mycket bra bok om klimatet och hur klimatförändringarna påverkar det. Det blir till en påminnelse om att vi bara har en planet och att vi måste ta hand om den. Boken har väldigt korta kapitel och är lättläst.
Kort sagt en skönlitterär bok som man kan tolka på två olika sätt...


//Felix

Titel: Expedition Rädda Revet
Författare: Christina Wahldèn
Förlag: Rabèn & Sjögren
Utgivningsår: 2019
Läsålder: 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar